Sanataide / Ordkonst

Rimlek är en mera rörlig stund för barn upp till fem år tillsammans med en vuxen eller med dagisgruppen. Rimlek bygger på nya och gamla dikter och ramsor i en lekfull gemenskap där man smakar på orden och ramsar tillsammans med en ordkonstledare. 

En av RimCirkus samarbetspartner är Sydkustens Ordkonstskola som erbjuder ordkonst som grundläggande konstundervisning i flera kommuner: https://ordkonst.fi/sv/start/

”Ordkonst inspirerar barn att läsa och ta del av berättelser. När barnen lär sig berättelser får de samtidigt ett gott språk. Svenska kulturfondens Hallå!-program stärker svenskan i Vanda med hjälp av rim, ramsor och cirkus”

Sofia Kajander fick följa med i Lotta Sanhaies (Sydkustens ordkonstskola) lektion på Håkansböle Daghem och skrev en artikel om ordkonstpedagogik samt RimCirkus.

Läs Kommuntorgets artikel om RimCirkus och ordkonslektionen med läraren Lotta Sanhaie: https://kommuntorget.fi/bildning-dagvard/ordkonsten-starker-spraket-med-sagor/

LÄNKAR:

Ordkonstövningar på distans: https://ordkonst.fi/sv/start/article-142298-72747-ordkonstovningar-pa-distans
Metodhandbok för småbarnsordkonst: https://www.lastenkulttuuri.fi/blog/menetelmaopas/metodhandbok-for-smabarnsordkonst/

En ordkonstlektion med Lotta Sanhaie

Häng med på en ordkonstlektion med Lotta Sanhaie. Vi rimmar och ramsar tillsammans och ordkonstlärare Lotta Sanhaie berättar berättelser om mjukisdjur och delar ut en ordkonstuppgift till tittaren. Ordkonstlektionen är riktad till barn under skolåldern.

Lotta från Sydkustens ordkonstskola var på besök i Trollebo daghem (2018)

TROLLET

Det var en gång ett litet troll
som bodde i en strut
och varje gång man knacka på
så ropa han – Tittut! 

Trad.

(Måtta ”litet” med händerna. Forma händerna till ett V (strut). Knacka på ena handflatan. Håll händerna för ansiktet och öppna och ropa Tittut!)

EN LITEN MUS

”Det kommer en liten mus (kryp med fingrarna uppför barnets mage), som letar efter hus. Inte här (ena armhålan), och inte här (andra armhålan), men häääär (killa under hakan)!”

Trad.

EN RANDIG MAMMA MED SVANS

Tttt tiger, ssss smyger, tttt tiger smyger fram! Jag har en randig mamma med svansssss! Jag har en randig mamma med svansssss! Hon är farlig och storrrr med vassa klorrrr! Men mot mig är hon mjuk och go. 

Tomas & Jujja Wieslander